KAPANMA TEHLİKESİ
Adapazarı’nda faaliyet gösteren 25 yıllık Merkez hamamının sahibi esnaf Metin Turunç, maliyetlerin artması, personel bulunamaması ve özellikle gençlerin hamam kültürüne ilgisiz olması nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.
TOKATLILAR BU İŞİN USTASIDIR
Tellaklar ve kesecilerin yevmiyeyle çalıştığını belirten Metin Turunç, “Bu işi en iyi Tokatlılar yapar. Bu Osmanlı İmparatorluğundan beri böyledir. Padişahlar bile Tokatlıların bu işin ustası olduğunu, ellerinin bu işe yatkın olduğunu bilirlerdi. Türkiye genelinde tellakların ve hamamcıların yüzde 85’i, Tokatlı’dır” diyerek, Antep’in hamamlarını bile Tokatlıların işlettiğini belirtti.
FATURALARDA İNDİRİM İSTİYORUZ
Bu işi yapan son kişiler olduklarını belirten Turunç, “Giderlerimiz ve maliyetlerimiz çok arttı. Bizim esnaf olmamızın yanı sıra sosyal görevlerimizde var. Öğrencilerden, ihtiyaç sahiplerinden ücret almayız. Deprem olur, afet olur kapılarımız vatandaşa hep açıktır ve ücret almayız. Bu işi yapan son kişiler olarak devletimizden ve belediyelerimizden su, elektrik ve doğalgaz faturalarında indirim istiyoruz” dedi.
HAMAMLARIN KADİM SANATÇILARI
Onlar kese ve köpüğün ustaları, hamam kültüründeki kadim sanatçılar. Emeğin, köpükle kesenin zanaatkârları hikayelerini şöyle anlattı.
MESAİ SAATLERİMİZ ÇOK FAZLA
2017 yılından beri bu işi yapan Tokatlı Serkan Arslan’da, her mesleğin olduğu gibi tellaklığında zorlukları olduğunu anlattı. Arslan, “Mesai saatlerimiz çok uzun bazen 14 saate kadar çalışıyoruz ve ailemize zaman ayıramıyoruz. Zaman zaman bazı müşterilerin bizi zorlayan istekleri oluyor. Verdikleri hizmet bedelinin çok fazlasını istiyorlar” dedi.
UNUTULMAYAN ANILAR
Unutamadığı bir anısını anlatan Tellak Arslan, “Bir kafes dövüşçüsü müşterim geldi, beni yıka ama masajı iyi yap, canım acısın dedi. Ben kendisini bağırtana kadar akla karayı seçtim” dedi.
DUŞ ALACAKSANIZ EVDE ALIN
“Hamama giren terler” atasözüne atıfla kendisinin alışık olduğu için hiç terlemediğini belirten Arsan, “Hamam şifadır. Bir hacamat, bir de hamam masajı vücut sağlığı için elzemdir. Bazıları geliyor sadece yıkanıp gidiyor. Ben hep diyorum. Yıkanacaksanız evinizde duş alın, boşuna hamama gelmeyin” dedi.
RAHMETLİ BABAMI BEN YIKADIM
“Ölü mü yıkamak daha zor, diri mi yıkamak daha zor” sorusunu cevaplayan Arslan, “İkisi de zor. Ölüyü yıkarsın, zaten ölüdür sesi çıkmaz ama ölüm soğuktur herkes bu işi yapamaz. Ben rahmetli babamı caminin hocasıyla yıkadım. O anı hiç unutmuyorum. Bir kişi düzenli olarak hacamat yaptırır ve hamama gelirse hastalığa pek yakalanmaz” dedi.
ÇOK BASTIRIRSAN YAKARSIN
Tokatlı Ömer Karadağ ise 1992 yılından beri bu işi yaptığını belirterek, “Bu meslek ata mesleğimdir. Bu işe elimiz yatkındır. Diri bir insanın vücuduyla uğraşmak kolay değildir. Riskli bir iş yapıyoruz yani. İnsanla vücuduyla uğraşıyoruz. Hamamda birini keselerken çok bastırırsan yakarsın, kaburgalarını bile kırabilirsin. Ölü yıkamak bana göre daha kolay. Ölmüş gitmiş, nasıl yıkarsan yıka. İstersen yıkama, kim bilir, vicdan meselesi bu. Ama canlıyı yıkamazsan bir daha gelmez” dedi.
HAMAMA GELİN SAĞLIKLI OLUN
Yine Mesut Şahin’de “25 senedir bu işi yapıyorum. En zor mesleklerdin biri. İnsanlarla uğraşıyorsun. Bir umumi iş yapıyoruz. Baba mesleğimi birçok farklı iller de yaptım. Hamam kültürümüzü doğru yaşamak ve yaşatmak lazım. Şimdilerde masaj salonları çoğaldı ama hijyen açısından çok riskliler. Herkes çağrım var. Türk hamamına gelin, sağlıklı olun” diyerek mesleğini anlattı.