11 ayın sultanı Ramazan’a sayılı günler kaldı. Müslümanlar için büyük öneme sahip olan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirecek vatandaşlar ise hazırlıklarını yapmaya başladı.
1 Mart gecesi ilk sahura kalkılacak ve Ramazan ayı başlamış olacak. Ramazan ayının başlamasına günler kala çarşı pazarda da alışveriş hareketliliği başladı.
Fiyatlar kimi için cep yakarken bazı vatandaşlar ise fiyatları normal buldu.
Medyabar ve TV264 Sakarya’da sokağa çıkarak vatandaşlara Ramazan ayı yaklaşırken fiyatların durumunu ve “İftar sofralarını doldurabilecek misiniz?” diye sorduk. İşte Sakaryalının son durumu…
“AÇ KALDIK DİYE KONUŞANLAR YALAN”
Fiyatların gelir düzeyinde iyi olduğunu ve alım gücünün değişmediğini belirten Vesile Ersözlü, şu ifadeleri kullandı;
“Fiyatlar gayet güzel, her şey her zamanki gibi. Maaşlar yüksek alacaklar da pahalı, maaşlarımız düşükken alacaklarımız da düşüktü. Aynı hiç değişmedi. Televizyonlarda aç kaldık diye konuşanların hepsi yalan.”
Ramazan’da iftar soflarının bütçeye göre şekillendiğini söyleyen Süheyla Uçar şu şekilde konuştu;
“Valla Ramazan’da sofrasını dolduran da var dolduramayan da var, bütçeye göre. Fiyatlar gayet yüksek. Ramazan’da yine rabbim bir şekilde bereketini veriyor, artıyor. İftar sofrası doluyor ama et yiyen de var ot yiyen de var.”

“HAYAT PAHALILIĞI ALDI BAŞINI GİDİYOR”
Geçtiğimiz yıla göre fiyatlarda çok fazla artış yaşandığını vurgulayan Selahattin Kaygusuz, hayat pahalılığından dem vurarak şunları söyledi;
“Maalesef Ramazan sofralarını dolduramıyoruz. Her şey çok pahalı, geçen yıl 150 liraya aldığımız hurma 400 lira olmuş. Pide de öyle, hayat pahalılığı aldı başını gidiyor. Allah kolaylık versin. Bu yıl Ramazan zor geçecek Allah herkesin yardımcısı olsun.”
Ramazan ayının orta ve alt gelirli için zor geçebileceğini belirten Ahmet Yavuz şunları söyledi;
“Durumu kötü olan insanlar için Ramazan çok zor geçecek. Şimdi pazar yerinden geliyoruz her şey uçmuş. Tabi bizim insanımızda da var, esnaflar fırsat bilip biraz yükseltiyorlar. Asgari ücretle çalışanlar veya 15 bin lira civarında emekli maaşı alanlar için zor. İftar soflarının dolması bu koşullarda biraz zor, imkanı olan tabi doldurur.”
“MİSAFİRPERVERDİK, ARTIK KORKUYORUZ”
Vatandaşın olmayan para ile kredi katlarını aktararak hayatta kalmaya çalıştığını söyleyen İlknur Yılmaz, insanların artık misafir ağırlamaya korktuğunu belirterek şu şekilde konuştu;
“Yıllardır insanlar iftar soflarını doğru dürüst dolduramıyor. Bu saatten sonra hiçbir şey beklemeyin, benim bir beklentim yok. Vatandaşın da pek bir şey beklediğini düşünmüyorum, yok çünkü. O karttan o karta derken geçinmeye çalışıyorlar. İnsanlar Ramazan ayında olmayan güçleriyle misafir ağırlamaya çalışıyorlar. Durumu iyi olan yüzde 10-15, gerisi asgari ücretli, emekli… Biz halk olarak misafir perverdik, artık korkuyoruz.”
“RAMAZAN’IN NASIL GEÇECEĞİNİ MANDA YOĞURDU YİYENLERE SORMAK LAZIM”
Vatandaşın ekonomik olarak elinde bir şey kalmadığını belirten Ömer Can, şu ifadeleri kullandı;
“Ramazan ayında herkes bütçesine göre bir şeyler yapıyor. Vatandaşta bir şey kalmadı ki ekonomisi olsun. Vatandaşta gelir gider hesabı yapacak bir şey de kalmadı. Ramazan’ın nasıl geçeceğini manda yoğurdu yiyenlere sormak lazım, misafir ağırlayabilecekler mi diye. Biz Allah’a çok şükür ekmeğimizi paylaşıyoruz.”
Zorluklara rağmen şükretmenin önemini vurgulayan Ayhan Bodur, eski zamanlara göre daha iyi bir ekonomik durum olduğunu ifade ederek şu şekilde konuştu;
“Ramazan geliyor ne mutlu bize, bir ramazana daha çıktık. Sofralarımızı yediğimiz kadar dolduracağız, eskiden bu kadar da yoktu. Biz tevekkül eden inşalarız, şükredelim. Tabii ki zorluklar da var ama ne yapacağız? Hayat şartları bu. Eskiye göre çok iyi derim başka bir şey demem.”